top of page
Zoeken

Experiment 1 paardentoiletten

Op Dapperhoeve experimenteren we graag. Zeker met het oog op het ons makkelijker of simpeler te maken, dan ben ik (Emy) daar zeker voor te vinden.


Probleemstelling:

Zo zaten we met het probleem dat het steeds weg-en-weer lopen naar de mesthopen op een track van een halve kilometer nogal kan intensief en tijdrovend kan zijn. Dus had onze stadgenote A. een fantastisch idee!


Waarom niet starten met paardentoiletten?




Experiment:

Mijn nieuwsgierigheid was alvast geprikkeld. We zouden op verschillende plekken op de track mini-mesthoopjes installeren. De theorie is dat door de geur van de urine en mest van de paarden, die we er in het begin zelf opkappen, de paarden zou stimuleren om op die plekken verder zouden gaan mesten. In het wild zouden paarden de voorkeur hebben om dicht bij elkaars drollen te mesten zodat hun geur gecentraliseerd is en roofdieren hen minder makkelijk kunnen opsporen.


Voor ons zou dit volgende voordelen opbrengen:

  • Minder/niet moeten mesten

  • Composteerproces wordt al gestart

  • Propere track


Zo gezegd zo gedaan, er werden 8 mini-mesthoopjes verdeeld over de track, afgezet met houten balken en gevuld met de huidige drollen. Snikheet was het! dus ik deed er wat water over met de tuinslang voor extra geur, haha :D






De eerste weken gingen voorbij. De paarden mestten in de buurt, maar niet noemenswaardig in de mini mesthoopjes. We probeerden dit ook uit in de grote schuilstal. Als dit lukte zouden de paarden 24/7 kunnen genieten van een grote, met zand gevulde schuilstal, naast hun kleinere schuilstal (8mx3m).




Resultaat

De ene dag mestte de paarden mooi in het vakje, de andere dag niet... we moesten het dagelijks bijhouden anders werd het een echte stinkende boel. Hetzelfde gebeurde ook met de kleinere mesthoopjes op de track. al hoefden we het daar niet dagelijks bij te houden.

Wat ook handiger was, is dat we niet zo ver meer hoefden te lopen, de mest composteerde al op de kleine mesthoopjes en de paarden mestte er niet in, maar wel in de buurt.


  • We hebben een aantal mesthoopjes verwijderd, waaronder die in de grote schuilstal en twee op de track, diegenen die het dichtst bij de grote mesthopen lagen.

  • De grote schuilstal is enkel nog 24/7 beschikbaar voor schaduw tijdens te hoge temperaturen.

  • Paarden mesten dus NIET altijd op dezelfde plekken

  • Wij genieten verder van het gemak van kleine mesthopen en wat blijkt? De mest van deze kleine hopen is helemaal gecomposteerd tegen het najaar en kan meteen de weien op!


Al bij al nog een heel leerrijk experiment dat ons wat gemak heeft opgebracht.










1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Partners

bottom of page